14.5.2015

Klinikalla

Moikka! Postaustauko on ollut todella pitkä, mutta koulun kanssa on ollut todella rankkaa. Yhdelle viikolle on ollut esseitä, lopputyö, esitelmiä, kokeita ja kaikkea mahdollista. Hyvä kun tunnit riittivät. Jostain piti ottaa aikaa pois, joten se oli blogi. Nyt koulutyöt ovat kuitenkin kaikki ohi ja pääsen taas postailemaan.   Näin alkuun myös: kaikki postaukset jatkossa, joihin kommentoit & linkkaat blogisi, saat kommentin takaisin!

Mitään erityistä ei ole tapahtunut, kuin että Bella yritettiin käyttää klinikalla. Reissustahan ei tullut mitään, mutta päästiinpähän kuljettamaan hevosta ja puukottamaan rahapussia.  Se, miksi me veimme Bellan klinikalle on se, että sen käytös on ollut epänormaalia ja hyvin agressiivista. Kari epäili, että Bellalla voisi olla kiimahäiriöitä, sillä ongelmat ovat tulleet nyt kevään tullessa. Tammoillahan on nyt "pahin aika" alkamassa.



Menimme klinikalle ja uurastaminen alkoi siinä, että Bellaa ei saatu pakkopilttuuseen. Kun se lopulta sinne saatiin, eläinlääkäri sanoi, että ei laitetakkaan Bellaa sinne. Tässä vaiheessa alkoi jo vähän keittää päässä...  Sitten Bella laitettiin karsinaan ja eläinlääkäri yritti antaa Bellalle rauhottavaa.  Bella ei tykkää väijymis -tavasta ja sen kyllä huomasi. Se hyppi pystyyn ja teki kaikkensa pitääkseen eläinlääkärin kaukana. Yritimme laittaa sen päänpäälle takaa, korvien takaa liututtamalla loimea, mutta siinä vaiheessa Bella juoksi seiniä pitkin.
Sitten eläinlääkäri päätti viedä Bellan toiseen karsinaan ja se sidottiin tiukalle narulle kiinni. Voitte tässä vaiheessa kuvitella: Hevonen pyrkii irtautumaan, toisesta päästä naru on kiedottu kaltereiden ympärille ja toinen EL vetää... Paniikkihan siinä tulee. Tämä tapa luovutettiin.  Lopulta he sanoivat, että eivät enää yritä tehdä mitään. Olimme iskän kanssa pettyneitä, sillä ohjat otettiin väärällä tavalla käsiin. Hevonen, joka pelkää eläinlääkäriä kuollakseen... Ei hyvä..

Meille sanottiin, että voimme kokeilla Regumate -lääkettä, joka siirtää kiimaa. Tällä lääkkellä ei enää FEI:n sääntöjen mukaan ole esteratsastuksessa doping -aikaa, mutta taas ravihevosilla on. Saimme kuukaudeksi lääkkeitä ja toivomme tämän olevan syy.  Bellan ultraus meni siis aivan metsään...

Vielä kotona ratsastukseni jälkeen rapsutin Bellaa kaulasta ja yht´äkkiä se hyppää pystyyn ja alkaa potkien ajaa minua pois karsinasta. Se luuli, että laitan sille piikkiä. Yritin tunnin mennä sen karsinaan, mutta tuloksetta. Hevonen jäi ilman loimia, alasti karsinaan kolmeksi päivää.  Bella oli kuulemma ollut vielä vähän hankala tallityöntekijälle, mutta tänään onneksi oli unohtanut tapahtuneen. Todella kiva, kun yksi eläinlääkäri kerta voi tehdä tälläistä hallaa.  Jatkossa mietimmekin tarkkaan, mille lääkäriasemalle tamman viemme...

Oletko sinä käynyt lähiaikoina klinikalla? Miksi?  Mitä hevosklinikkaa sinä suosit? 

30 kommenttia :

  1. Ihana banneri! Aika hurjaa tuo Bellan käytös, harmi että pelkää eläinlääkäriä niin kovasti. :/ Mulla ei "onneksi" ole omaa hevosta, joten eipä ole tullut koskaan vietyä hevosta klinikalle. Ja eikös se niin mene, että hevoseton on huoleton. Toki paljon vastuuta on myös vuokraajan harteilla. :)
    Toivottavasti nyt alkaa heppasi kanssa sujua! :)
    suomalaistasisua.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun pidät!
      On kyllä joo tosi tylsää kun mikään toimenpide, missä tarvitaan eläinlääkäriä ei toimi.. :/ Hahah, voi IV olla tuokin totta :D

      Toivotaan!

      Poista
  2. Toi on kyllä niin ärsyttävää jos joku kohtelee omaa hevosta tavalla minkä itse tietää täyisn toimimattomaksi! Varsinkin kun jos itse siitä mainitsen ei kukaan kuuntele mua koska olenhan alaikäinen ja lapsi vasta. Sitten hevonen saakin siitä vielä pahemmat traumat ja taas saa aloittaa kaiken työn alusta jos on ollut jo ennestään hevoselle vaikea asia kyseessä :/

    kuldaponi.blogspot.fi, en ole hirveän aktiivinen ollut mutta yritän taas alkaa postailla enemmän kun koulukiireet vähenee!

    VastaaPoista
  3. Huhhuh, kuulostaapa epäammattimaiselta käytökseltä lääkäreiltä!!

    VastaaPoista
  4. No höh, toivottavasti Bellalle ei jäänyt loppuelämän "traumoja" tuosta klinikkakäynnistä:/
    Ja toivotaan että lääkkeet tehoavat!
    Paranemisia Bellalle :)

    VastaaPoista
  5. Voi ei! Ompa kurja juttu.. Jos Bella pelkää eläinlääkäreitä, sehän pitäisi ystävällisesti totuttaa siihen, eikä tuollalailla "pakottaa" pianhan se ei enää astukkaan eläinklinikalle sisälle.
    Toivottavasti tuo nyt loppuu, tsemppiä jatkoon!
    www.heposblogi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Kylläpä on ollut aivotonta toimintaa eläinlääkäriltä näin suoraan sanottuna! Jos hevosella on eläinlääkärikammo niin sitä ei toden tosiaan viedä yhtään mihinkään isoon tilaan kuten vaikkapa karsinaan jossa se pääsee seilaamaan ees sun taas ja aiheuttamaan vaikka mitä itselleen ja pahimmassa tapauksessa myös muille!!
    Mulla on iso tamma joka pelkää eläinlääkäriä ja se sai kammon ihan siksi että piti rauhoittaa ultraan. Parhaiten me ollaan se saatu rauhoitettua pakkopilttuussa - kahta puolta kiinni, naru päitsistä vielä etupuomiin ja huulipuristin. Tempoo se silti ja koittaa keulia mutta turvallisinta näin. TAI kotona jos joutuu piikittämään, niin ensin tuubillinen domoa kitusiin ja tunnin päästä piikkeilemään ja tempoo silti. TAI että sidotaan yhteen karsinan tukitolppaan niin lyhyeen naruun kun saa, yksi työntää herkkuämpäriä suun eteen että hevonen syö herkkua ja yksi (minä) piikitän.

    Toivon mukaan Bellalle ei jäänyt kovinkaan pahoja traumoja tuosta, mutta valitettavasti uskon että moinen ala-arvoinen lähestymistapa ei ainakaan tee seuraavasta kerrasta yhtään helpompaa. Päinvastoin...
    Psst, mullakin tällä piikkikammosella kiimaongelma, ollut 3vko putkeen kiimassa, pitäisi kai antaa kiimapiikkiä.... :D Jeii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos meillä Bella laitettaisiin pakkopilttuuseen niin se tulisi keinolla millä hyvänsä yli / ali / läpi tai mitä tahansa :I
      Meillä kotonakin jos Bella tajuaa, että annan sille lääkettä yms. se sekoaa.

      Kannattaa kokeilla tuota Regumatea, se annetaan ruiskulla suuhun, tosin meillä se ei onnistu niin tamma syö sen ruoan kanssa... :D

      Poista
  7. Käytiin just viime viikolla klinikalla. Meiän heponen käyttäyty oikein mallikkaasti;) Oltiin tutkimassa sitä kun oltiin epäilty sydänlihaksen tulehdusta, tosin hevonen oli aivan terve, onneksi! Suosin kyllä tampereen hevosklinikkaa, asiantuntevat lääkärit ja kiva paikka!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, me nimenomaan käytiin Tampereen hevosklinikalla siinä Teivon vieressä... :D

      Poista
    2. Joo, no meiänkään hevonen ei ollut eläinlääkärikammonen, ja luultavasti teillä oli se yks eläinlääkäri mitä katoin et en haluu meitä tutkimaan...;)

      Poista
  8. Toivottavasti lääkkeet tehoaa nopeasti! Itse en ole pitkiin aikoihin ollut klinikalla, mutta aina kun sinne ollaan menossa mennään Turkuun Univet:iin. Suosittelen, mutta taitaa olla kaukana teistä:) Hyvää ja iloista palvelua sekä osaavaa toimintaa!

    VastaaPoista
  9. Tiedän tunteen... Itseäni ärsyttää niin paljon kun yhden hevoseni hampaat sössittiin klinikalla muutama kuukausi sitten ja siitä on seuranneet sellaiset ongelmat että huh! Ei kanssa viedä enää koskaan muille hammaslääkäreille, ainoastaan yhdelle. Toivottavasti tulisi kuntoon regumatella, aika kyllä tökeröä ja epäammattimaista oli teidän kohtelu :/

    VastaaPoista
  10. Oho, mä ainakin oon aina ollu tosi tyytyväinen tohon tampereen klinikkaan ja henkilökuntaan, tosin heppa ei kyllä ole eläinlääkärikammoinen. Kuulosti kyllä tosi kurjalta tuo, miten toimivat Bellan kanssa, toivottavasti lähtis ton lääkkeen avulla tasaantumaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että on hyvä paikka! Meidän piti saada eräs toinen eläinlääkäri, jonka piti olla, mutta ei ollutkaan. Toivotaan :)

      Poista
  11. Ompas ollut harmillinen eläinläökärikäynti :o Ihmeellistä, sekä törkeää touhua tuommoinen! Onneksi oma äitäitinni on eläinlääkäri, niin ei tarvitse kauas heppaa viedä!
    Tsemppiä teille! :)
    my-life-as-horses.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan kiva, kun äippä on el!! Kiitos, samoin! :)

      Poista
  12. Toivottavasti Bella paranis nyt nopeesti! :/ Ite en oo ikinä joutunu Nipsun (tai niitten ponien kanssa mitkä on mulla olleet) joutunut ikinä käymään klinikalla! ja onneksi niin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan! Miten voi olla että ei ikinä oo tarvinnnu!! :O :D

      Poista
  13. Voi ei!! Kyllä eläinlääkäreillä pitäis olla senverran järkee et ei tekis tollasta!!! Meijän ponilla kans aika kovat kiimat ja ainoo asia mikä siihen on auttanut on Hilton Herbsin jonkinnäkönen tammayrtti. Ei ollu edes kallis, vaan joku vähän alle neljäkympii pullo.

    http://idaalexa.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, no me kokeillaan toi Regumate ja siinä yks pullo maksaa sen 60e eli ei hirveää hintaeroa! Kokeillaan toi kolme pulloa ja katotaan.. Syytähän ei tiietä, voihan siellä olla vaikka kasvain tai joku..

      Poista
  14. Me olemme menossa tiistaina klinikalle kuvaamaan mun hevosen jalkoja ja selvittämään onko siitä vielä mulle hevosta. linikalla ollaan käyty meiän toisen hevosen takia mikä olisi mulle ihan täydellinen kisapeli kunhan saadaan se liikkumaan mutta sillä ei hypätä enään yhtänkään estettä. mun hevonen taivutettiin pari viikkoo sitten ja se reakoi joka jalalla etusilla niin pahasti ettei meinannut edes kävellä, se piikitettiin ja eläin lääkäri sano et kannattaa mennä kuvauttaa sen jalat. nyt se on ollut jo parempi ja olen saanut nyt ratsastella sillä meiudän toisella hevosella ja mietittyettä pistetäänkö molemmat pois vai mitätehdään ja hankitaanko mulle joku toinen heppa että pääsen kunnolla hyppää ja kisaamaan koulua että esteitä ja ehkä tulevaisuudessa kenttää jkos mun rohkeus riittää. nyt olen myös saanut ruveta aina välillä ratsastaa tallinpitäjän viis vuotialla hevosella joka on syksyllä satuloitu. www.lopinviivi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  15. Voi ei :/. Toivottavasti lääkkeet tehoaa!

    http://tassutellenhuipulle.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  16. Huhhuh minkälaista toimintaa eläinlääkäriltä :o Toivottavasti ei jäisi hevoselle vielä pahempia traumoja, joka tosin voi olla todennäköistä. :( Meillä on tähän asti käynyt kotona eläinlääkäri aina katsomassa, eikä isoja ongelmia ole ollut käsittelyn puolesta. Klinikalla käynti on nyt käynyt mielessä, kun ponilla nyt nivelrikkoa todettiin. Olisi hyvä saada varmistus kuvien kautta, mutta ponilla ikää jo 27v ja ei tykkää kuljetuksesta, joten päädyttiin siihen että ei lähdetä yli tunnin ajomatkalle. Nyt poni on saanut laaserhoitoa, joka kyllä toimi! Lisäksi öljypitoisempaa ruokaa ja Arthroflex+ ollaan annettu. Poni ei onnu ja voi huomattavasti paremmin. :)

    http://lifeconfirms.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  17. Juu käytiin uutena vuotena klinikalla hokinpotkun takia ja saatiin sitten itse alkaa piikittelemään antibioottia ja syöttämään kipulääkkeitä kotona! Saatiin heppa kuntoon siitä, mutta todennäköisesti edessä on uusi klinikkareissu vatsahaavan tähystykseen kun tamma varoo vatsaansa aika voimakkaasti ja onhan näitä muitakin oireita ollut :/ mistään ei vaan voi oikein olla varma kun hänelläkin on tämä kiima useasti sekä käpymatoja melkein vuoden mahassa jotka vasta nyt tajuttiin ja annettiin siihen tehoava madotus! Tuo edellinen talli missä vietettiin tuo sairasloma uutena vuotena pisti hevosen pään aika koville ja stressitaso oli myös hyvin korkealla tosi pitkään siellä joten vatsahaavakaan ei ole poissuljettu vaihtoehto :/

    No toivottavasti bellan käytös selviää pian! :)

    VastaaPoista