28.7.2014

ONNETTOMUUS


Moikka!
En saanut kysymyspostausta julkaistua, joten listalla seuraavana on kerrottavana sattumasta..

Tulin sunnuntaina tallille ratsastamaan Bellaa. Karsinan avattuani katsoin Bellaa: sen silmä oli niin turvoksissa ja punainen, että hyvä kun se sai silmänsä auki!
Soitin heti Mialle ja kysyin mitä minun pitäisi tehdä. Pesin luomen päältä pumpulilla ja kävelin maneesissa 30 minuuttia.


Bellan silmä oli tänään tosi paljon parempi. Säikähdin jo, että kohta koko silmä otetaan irti! :o
Päädyimme tulokseen, että silmään oli pistänyt paarma.
Selvittiin säikähdyksellä!

Pahoittelen kuvien huonolaatuisuutta, sillä en ole ladannut tablettiini kuvanmuokkausohjelmaa.Onko teidän hevosille tai poneille pistänyt jokin silmään?
Onko teidän hevoset täynnä ötökänpuremia?
Onko tullut oireita?16 kommenttia :

 1. Voiton silmä turvotti vähänmyös yhtenä päivänä, varmaan ötökän pistosta juurikin. Onneks ei ollu pahempi juttu teilläkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, toivottavasti meilläkään ei kestä kauaa :) ja niimpä!

   Poista
 2. Etujalkojen välistä on meijän heppa syöty.. Vaikka suihkuttaa niitä tököttejä mutta ei auta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh:/ ötömyrkkyjä parempi aine on ruokaöljy! Siitä eivät pääse läpi mitkään ötökät! Bellaa ei ole enää syöneet ötökät, kun olen laittanut päivittäin ruokaöljyä! :)

   Poista
 3. Allua ei voi kesällä pitää ilman huppua laitumella hetkeäkään, sillä sen tarpoo silmät aivan samantien. Silmä kannattaa putsata keitetyllä vedellä toki vasta sitten kun vesi on jäähtynyt ja muistaa, että samalla pumpulilla ei vedä kuin yhden vedon silmään niin meillä ainakin laskee tosi nopeasti tällätavoin :)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei onneksi kovin pahasti ötökät ole syöneet. Paitsi ne kohdat, jotka kumminkin on syöty, on myös auenneet kun pikkukärpäset tunkeutuvat haavoihin.. Osaatko suositella mitään ainetta joka suojaisi noita auenneita haavoja, kun meillä on tervalaastari käytössä ja on kyllä hyvä, mutta meidän pikkuponi ei tykkää yhtään suihkepulloista? Toiselta poniltamme löytyi kaulalta todella iso nyrkin kokoinen patti, johon oli ilmeisesti jokin ötökkä pistänyt, kun siitä löytyi piikki vierestä. (ampiainen?) Onneksi patti on jo laskenut ja kohta sitä ei enää huomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh :(
   Kaverin Lari ponilla tuli patit selkään niin, että satulaa ei voinut laittaa. Samoin kaula oli turvoksissa. Pesimme ongelmakohdat hyvin ja laitoimme vielä Cavalorin Hygienic Washia. Sitten kylmäsimme hiukan rätti kylmän päällä ettei kylmennä liikaa. Seuraavana pesupetadinea tai ihan tavallista. Seuraavana päivänä poni oli jo paljon parempi. Toi ohje toimii varmasti, mutta laita haavojen päälle ihan tavallista iho ja haavavoidetta. Paljon parempi kuin esimerkiksi Helosan! Myös se ruokaöljy on tehokasta :)

   Poista
 5. Meidän Danalla oli joutunut jonkun kasvin siemen silmään. Se oli myös tosi turvoksissa ja punainen useamman päivän, mut siihen autto ell haettava terrapoly rasva, jota laitettiin hevosen silmän ollessa kiinni siihen "rajaan" ylä ja alaluomen välillä. Rasvan avulla turvotus laski joka pv ja viikossa oli jo kunnossa :)

  VastaaPoista
 6. Meillä turposi talvella suokin silmä ihan mystisesti. Heppa oli ollut tunnilla ja sisällä karsinassa kuivamassa, ja tunnin päästä kun palasin takaisin niin silmä oli aivan umpeen turvonnut. Eläinlääkäri paikalle ja silmä huuhdottiin. Mitään ei löytynyt. Saatiin siihen kuitenkin silmätippakuuri ja eläinlääkäri pisti kortisonia suoraan suoneen. Seuraavana aamuna silmä oli täysin normaali. Ilmeisesti allerginen reaktio tai vastaava.
  Näin kesällä parilla hepalla tulee herkästi silmätulehduksia ötököistä joten niillä pidetään huppua. Muita hevosia tervataan ja otetaan päiväksi talliin ötöjä pakoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh :( me käydään ostamassa Bellalle kans huppu kun laitetaan takas pihalle :)

   Poista
 7. Mun hepalla kävi noin lauantaina, paarma oli puraissut ja silmä turposi :/ Turvotus on onneksi laskenut kun olen putsannut silmää ja pidän hepallani kura/ötökkäsuojaa että silmään ei mene ötököitä tai hiekkaa :)

  VastaaPoista
 8. Tuo on normaalia silmän ärtymistä minunkin hepalla tuli tommonen kun on paljon pölyä. Näyttää pahemmalta , mutta oikeasti on ihan normaalia :) Jos jatkuu pitkää eikä turvotus laske kannattaa näyttää ell:lle ;) !

  VastaaPoista