2.3.2015

Jalkojen hoito

Moikka!  Olen joskus muinoin tehnyt postausta Bonaparten ajoilta, kuinka hoidan hevoseni jalat. Olen kuitenkin saanut paljon lisää tietoa ja taitoa, joten ajattelin uusia idean.  Muistutan tässä vaiheessa, että kaikki, mitä kerron on omasta kokemuksesta.

Bella on paljon herkempi ja vaativampi kaikessa suhteessa. Se reagoi heti, jos teet jotain liikaa tai liian vähän. Kantapään kautta tämäkin on opittu tämän tamman kanssa, joten nyt olen jo selvillä vesillä.  Viime kesänä aihe oli esillä Bellan kanssa, sillä se reagoi jalkojansa oudolla möhnällä. Se ei ollut rupea, mutta ei myöskään "tahnaa".  Soitimme eläinlääkärille ja pohdimme, mikä saattaisi aiheuttaa tämän. EL kyseli,  kuinka kylmään hevosen jalkoja, mitä laitan sille jalkoihin karsinaan jne.  Syyksi tuli Cavalorin Hoof Aid Speed, mikä on "kavioiden kasvatusaine".  Aine siis pyrkii parantamaan kavionlaatua. Bate söi tätä ja se toimi todella hyvin, joten kokeilimme Bellallakin. Ei toiminut.  Eläinlääkäri kertoi myös, että hevonen reagoi yleensä ensimmäisenä jalkoihinsa jos se saa esimerkiksi väärää lisäravintoa. 


Kylmäys ja lämppärit

1. Estetreenin jälkeen minä pesen Bellan jalat huolellisesti kädellä hangaten ja varmistan, että kaikki epäpuhtaudet ovat pois.  Kuivaan jalat pyyhkeellä.   Bella ei tykkää kylmäyssuojista, joten olen laittanut nestemäistä Greene´siä suikepullosta. Tässä kohtaa Bella saa joka ikinen viikko raivarin, mutta olen opetellut taktiikan, jotta onnistun haasteessa. Greene´s on aika äkäisen hajuista ja saa silmät usein kirvelemään, mutta se on myös tehokasta hevosen jaloille.  Olen myös joskus tosi raskaan treenin jälkeen käyttänyt jääsalvaa Greene´sin päällä. 

2. Kun suihke on laitettu, käärin jalkoihin pitkät Kingslandin tallipatjat, joiden päälle tulee Equilinen pitkät villatallipintelit. Mia kertoi, että BOTin lämpösuojia ei kannata laittaa, sillä jalat alkavat muuten kiehumaan... tuskin kiehumaan, mutta kuulemma huonot siis tällaisen vahvan linimentin kanssa. En tiedä, joten en ota kantaa. :D

Minä en anna arvoa tavan linimenteille, sillä ne eivät varsinaisesti kylmää hevosen jalkoja vaan vaikuttavat vain jalan verenkiertoon.

Eläinlääkäri kehotti, että patjoja ei pidettäisi koko yötä, sillä jalat eivät saa muuten happea. Me olemme silti pitäneet koko yön, sillä meillä ei ole aikaa tulla yöllä noukkimaan niitä Bellan jaloista. :D   Meillä ei ole tullut ainakaan vaikutuksia tästä. 

Kilpailuissa linimenttien yms aineiden käyttö on kielletty. Arnikaa saa käyttää.    (Tosin suojatarkastukset tehdään usein / minulle on tehty vain SM- ja muissa arvokilpailuissa.

Ajattelin myös tulevaisuudessa kokeilla laittaa BOTit yöksi jalkoihin silloin, kun ei ole ollut estetreeniä ja käytetty kovia aineita.  Bellalla on sen tyyppiset jalat, että ne eivät ole koskaan kuivat. Täytyy ottaa kokeiluun! 

Linimenttiä ei saa koskaan laittaa kuivaan tai likaiseen jalkaan.  Linimentti aukaisee ihosuonet ja vetää siis liat mukanansa sisään. Tästä koituu imppari.  Batella oli jo tosi lähellä impparia, mutta onneksi EL huomasi sen ajoissa.  Minä olin aina luullut, että ei ole väliä onko jalka kuiva vai kostea. Kyllä on. 

Tämän takia pesen joka ratsastuksen kerta jalat huolellisesti vedellä, laitoin linimenttiä tai en.  


Puhdistus

Minun tapoihini kuuluu myös pestä Bellan jalat muutamia kertoja kuukaudessa (eli aina kun muistaa) Linna shampoolla.  Tämä on siis lasten vadelman tuoksuinen shampoo, jolla pesen jalat ruununrajasta polviin. Suosittelen tätä shampoota, tuoksu on aivan taivaallinen!! 
Eläinlääkäri suosittelee myös pesemään hevosen jalat Fairyllä kerran kahdessa kuukaudessa. Pesun jälkeen on huuhdeltava aineet kokonaan pois, sillä on vaarallista jättää pesuaineita jalkoihin muhimaan.   


Kylmäätkö sinä hevosesi jalkoja?
Kuinka sinä hoidat hevosesi jalat?
Pesetkö sinä hevosesi jalat jollain muulla kuin vedellä?
kommentti kommentista, kiitos jos vastaat!

15 kommenttia :

  1. Mielenkiintoinen postaus :) taas oppi jotain uutta !

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja hyödyllinen postaus!:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos postauksesta! Hyödyllinen ja neuvoja antava oli! jäin lukiaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun tykkäsit! Ja kiitos lukemisesta!! :)

      Poista
  4. Tosi hyödyllinen postaus! En ookkaan ennen tiennyt näin paljoa linimentistä, joten itekkin oppi jotain!
    Mekin kylmätään hepan jalat oikeastaan melkein aina, paitsi ei sellasen kevyen kentällä köpöttelyn jälkeen, tai jos on käyty maastossa vain pikkasen hölkkäämässä.

    Mulle saapui tässä parisen kuukautta sitten heppa ylläpitoon, joten aloin kunnolla miettimään millä kylmätään, koska tallin pesaria ei voi käyttää kun menee tukkoon viemäri, ainoastaan ulkona vain voi läträtä vedellä kunnolla. Ennen olin valmennustallilla jossa ratsastin kylmännyt vedellä, koska siellä oli kylmäykseen tarkoitetut kylmäysletkut. Aluksi nyt kylmättiin tällä yp-hepalla savella, koska ei vielä oikein keksitty toista vaihtoehtoa. Kuitenkin meidän tallinomistaja kävi hevosen hierontakurssilla, ja siellä juurikin kerrotttiin että linimentti, eikä edes savi kunnolla kylmää hevosen jalkoja, vaan vaikuttaa vaan verenkiertoon ja ns. jalan pintaan. Sen jälkeen tuli vähän ounou-fiilis, koska vaikkei tällä hepalla ookkaan jaloissa mitään vaivoja, niin haluan niitä ennaltaehkäistä. Meidän tallilla kun ei oo pakastinta,joten kylmäpatjat yms piti jättää laskusta pois. Ajateltiin että nuo apteekin perus kylmäpakkaukset on pakko käydä, koska ne pysyy jotenkin kylmänä kylmälaukussa muiden kylmäpakkauksien kanssa, koska ei asuta tallin pihassa niin ei pystytä niitä aina ratsastuksen jälkeen lähtä 10 min ajomatkan päästä hakemaan, eli on pakko ottaa vaan kylmälaukkuun aina.

    Nuo on toiminu hyvin ja kylmää kyllä kunnolla ja hoitaa hommansa. Meillä ensin pestään vähitään sienellä sankon kanssa jalat että ei oo likaset, ja sitten laitetaan kylmäpakkaukset pinteleillä jalkoihin. Annetaan vaikuttaa 15 min, ja sitten vaan pois :) Meillä ei voi oikein käyttää mitään lämpöpatjoja, koska tallinomistaja ei oo aina paikalla niitä pois ottamassa eikä viiti karsinaankaan jättää seisomaan patjojen kanssa.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun pidit & tästä oli jotain hyötyä sinulle!

      Jep, kylmäpakkaukset ovat hyvät, mutta myös ihan Agri Marketista saa ehkä 40€ ( ???? ) kylmäyssuojat, jotka ylettyvät ympäri jalan polviin saakka! Minä käytin Batella näitä :)

      Poista
  5. Mä kylmään kylmäyssuojilla, välillä laitan myös linimenttiä, kylmäsavikin löytyy mutta se ei ole päässyt vielä kokeiluun :)

    Esteheppa Codan elämää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Patjat ovatkin kätevät! Mä en ole itse kokeillut savea kuin kerran, mutta se riitti. Se oli tosi vaikeaa ottaa pois, mutta ystäväni kertoi, että savi lähtee vedellä tosi hyvin pois :D

      Poista
  6. Kylmään pikkuponini jalat päivittäin vedellä, vaikkei tehtäiskään mitään, samalla ne myös peseytyvät siinä. :-)
    Opin tästä postauksesta paljon uutta & video oli tosi!

    VastaaPoista
  7. Tulipas opittua taas uutta, oli nimittäin uusi tieto se että jalkojen on oltava linimenttiä laitettaessa kosteat! Mutta hyvä näin :D
    Mulla on BoT:in tallisuojat ja ohjeissa lukee että EI saa käyttää linimentin kanssa. Se ärsyttää ihoa aivan turkasen paljon ja voi tosiaan polttaa ihon rikki. Mutta nuo tallisuojat on muuten tosi hyvät, mulla on yhdellä hepalla aina enemmän tai vähemmän jännetupet täyttyneet ja suojien avulla ne laskee tosi hyvin. Mutta toisella hevosella jolla on sama vaiva niin suojat eivät vaikuta niin hyvin :)

    Erittäin hyödyllinen postaus, kiitos tästä!

    VastaaPoista
  8. Mä olen jossain vaiheessa kuulluut ohjeen että pitäisi nimeomaan olla kuivat jalat kun laitaa linimenttia?? Mikä sit on aivan oikea vaihtoehto? Onkohan tässäkin montaa kuppikuntaa.

    Onko toi Greene's linimentti nimeomaan kylmettävä linimentti? käytätkö jotain muuta hoitomenetelmään esim jos lavat olisi jumissa tai selässä jumeja?

    VastaaPoista
  9. Tää oli tosi hyvä idea! Tämmösistä oppii aina uutta, ja on kiva kuulla miten muut hoitaa hevostensa jalkoja!:)

    VastaaPoista