15.6.2015

Kannukset -apu kaikkeen?

Moikka! Ajattelin, että voisin kirjoitella mielipidepostausta jostain. Aiheen keksiminen oli todella vaikeaa, mutta ajattelin kertoa oman kantani juuri  kannuksiin. Se on jo aika käyty aihe, mutta yritän kertoa nyt eroja ratsastuskoulusta niin sanottuun omaan ratsastukseen.


Oikein käytettynä kannukset ovat mielestäni hyvä apuväline, mutta väärin käytettynä ne voivat tehdä pahaa jälkeä. Olen omin silmin nähnyt, kuinka kannus on mennyt hevosen mahasta läpi. Se ei ollut kovin mukavaa katsoa, kun kyljistä valuu verta ratsastajan osaamattomuuden vuoksi.
Mielestäni kannusten käytöstä pitäisi alkaa kertomaan ja opettamaan jo ratsastuskoulussa. Tosin kannusten käyttö kannattaa aloittaa vasta sitten, kun ratsastaja on tasapainoisesti päästä varpaisiin hevosen selässä. Voisi olla jopa vaarallista laittaa herkälle hevoselle kannukset ja heiluva ratsastaja selkään.

Ratsastuskoulussa varusteet ovat tarkkaan valvottuja, mikä on mielestäni hyvä asia. Useimmat ratsastajat eivät ole vielä niin taitavia tietämään ja tunnustelemaan, millaisia apukeinoja tarvitsevat millekin hevoselle.
Ratsastuskouluajoilta muistan, kuinka silloin ne coolit ratsastajat ja vain taitavat ratsasstajat saivat pitää kannuksia. Minä taisin pitää kannuksia ensimmäistä kertaa omalla hevosellani Otolla.  Tosin minuun oli tehty kouluajoilta pieni kammo kannuksiin. Kerrottiin, että niitä pitää osata käyttää oikein ja siihen tarvitaan monia ratsastusvuosia.   Nyt kun vertaa nykypäivään, ei tule ajatelleeksi, että "muista käyttää kannuksia oikein, muista käyttää kannuksia oikein...."  Tottakai on erityisen tärkeää, että kannuksia ei käytetä väärin, mutta voin luvata, että jokainen ratsastaja osaa käyttää kannuksia. Niistä pitää kertoa vain tarpeeksi hyvin. Mielestäni on tärkeää löytää syy, miksi käyttää kannuksia.

Tässä minulla on rissat. Ne koituivat kohtaloksi Hevoset messuilla. 

Hevonen turtuu helposti kannuksiin. Olenkin pitänyt sileällä ja esteillä eri "sporria" tästä syystä. Sileällä pidän kannuksia kouluvalmennuksissa sekä silloin, kun haluan työstää tosissaan jotain vaikeaa väistöä yms. Bella on sileällä joskus todella laiska pohkeelle etenkin väistöissä. Kannukset ovat olleet siis matkassa lähes poikkeuksetta.

On hyvä olla kilpailuissa useammat kannukset. Kannattaa katsoa tilanteen mukaan. Tälle radalle vaihdoin rissat varta vasten.

Nykypäivänä kannuksia on hyvin erilaisia. Kannattaakin miettiä, mitä haluat hevoseltasi ja mikä tyyppi sopii sinulle. Asiasta olisi hyvä keskustella esimerkiksi valmentajasi kanssa.
Kilpailuissa on tarkat säännöt, kuinka pitkät ja minkä tyyppiset kannukset ovat sallittuja. Rajoitukset ovat etenkin poni- ja lapsiratsastajilla.    Poni- ja lapsiratsastajilla kannuksen enimmäispituus on 4cm, joka mitataan saappaasta kannuksen kärkeen. Kärkien tulee olla tylpät. Tämä kertoo, että esimerkiksi rissojen käyttö ei ole sallittua. Materiaali pitää olla sileää metallia. 

Mielestäni kilpailuissa sotaan on turha lähteä ilman aseita. Tosin hevosella, joka ei siedä kannuksia, tuskin laitat niitä kisoihinkaan.
Kouluratsastusta pohtien: miksi ääniavut eivät ole sallittuja, mutta sitäkin enemmän kannuksilla tuikkiminen on?
1. Mieti tarkkaan tarvitsetko kannuksia / millaisia?
2. Varmista ja juttele asiasta valmentajasi tms. kanssa.
3. Mieti, missä tilanteessa tarvitset kannuksia.  Vain esteillä, sileällä vai missä?
4. Muista tarkistaa säännöt kannuksistasi ennen kilpailuja. Millaisia kannuksia sinä käytät? Käytätkö hypätessä vai muutenkin?
 Mitä mieltä sinä olet kannuksista?
kommentti kommentista

31 kommenttia :

 1. Hyvä postaus, paljon hyviä mietteitä sulla! :)

  VastaaPoista
 2. Itse en käytä kannuksia, kun siihen ei ole tarvetta omalla pikkuponillani mutta oikein käytettynä varmasti monelle hyvä apu. Mielestäni ääniavut pitäisi olla koulukisoissa yhtälailla sallittuja kuin kannuksetkin.
  Tästä postauksesta on varmasti monelle apua, kirjoitat todella hyvin! :-)

  http://inkajasomashetu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Hyvän aiheen keksit sit kuitenki ;) Mut tosi hyvä tää!!

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä postaus! Käytän ponillani sileällä joko rissoja tai tylppäpäisiä 20 millisiä ja hypätessä 15 tai 20millisiä :) Itselläni on aika samanlaiset mielipiteet kuin sulla, että oikein käytettyinä on oiva apu, mutta väärin käytetkäytettynä tulee ikävää jälkeä :/

  VastaaPoista
 5. Itse käytän kannuksia sillontällön jos tarvitsee vähän herkistää hevosta kyljistä, mutta muuten en käytä. Sulla on todella hyvä blogi, jatka samaan malliin! :)

  http://unelmientoteuttamista.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. GP-tasollakaan koulukilpailuissa ei ole pakko käyttää aitoja kannuksia, eli valekannukset on sallittuja joten hevosella voi mennä niihin kilpailuihin vaikka ei kestäisi oikeita kannuksia. :)
  Hyvä aihe kumminkin! :)

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannukset ovat pakolliset avoimissa luokissa. Kuten yllä jossakin kommentissa sanotaan, niin kouluradoilla voi myös käyttää valekannuksia aivan korkeimmalle tasolle saakka. Ei kannuksia ole pakko käyttää. Paljon on myös valmentajan vastuulla. Lisäksi ne, jotka sitä He C:tä kisaavat, kisaavat yleensä jähmeillä poneilla eivätkä millään vaativan tason puoliverisillä. Kyllä ne vaativat vähän eri tavalla jalkaa liikkuakseen ja kannus on silloin hyvä lisäapu.

   Poista
 8. Itse käytän 15mm pallopäisiä kannuksia treeneissä, eli ihan max. 3krt/vko. Maastoon ja ''ei niin vakaviin treeneihin'' jätän kannukset aina pois. Sitten tietty kisoissa käytän, koska koulua tosissaan kisataan :) Hevosesta riippuen jätän kannukset pois tai lainaan esim. omistajan/kaverin kannuksia, jos erilaisia tarvitsen. Pääosin ratsastan kuitenkin vain 1-2 hevosta, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi ostaa muunlaisia kannuksia..

  Hyvä kirjoitus! :)

  tildajapate.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Käytän pallopäisiä 15-25mm:n kannuksia, sekä joskus myös tylppiä kannuksia. Käytän hypätessä ja koulutreenissä mutta rennompina päivinä en.
  My-llife-as-hhorses.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Sileällä käytän aina joskus juuri jos teen jotain vaikeampaa tai heppa on ollut hidas pohkeelle mitä se ei kyllä yleensä ole.

  Esteillä en omalla voi käyttää, sen hermo ei kestä kun muutenkin menee aivan liian kovaa :D

  VastaaPoista
 11. Hyvin oot taas kirjoittanut ja täyttä asiaa. Itse en mielelläni käytä kannareita, vaikka ne omistankin, koska kun käytin viimeksi, niin ratsu lähti kiitoon, koska en osannut käytää niitä ja jäin puristamaan. Nykyään en uskalla / halua käytää niitä. Mulla on lyhyet pallopäiset, mutta silti en niitä mielelään käytä. Mulle riitää raippa ja pohkeet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon! :)
   Aijaa, hyvä jos riittää!! C:

   Poista
 12. Samaa mieltä ja hyvin kirjoitettu! Itselläni on 15mm pallopäät joita käytän vain koulukisoissa ja niihin harjoitteluun (:

  Tallilla taas

  VastaaPoista
 13. Käytän kannuksia niin päivästä, treenistä ja hevosesta riippuen. Yleensä käytän normaaleita 20 tai 30mm kannuksia ja joskus 20mm flexisofteja. Rissoja en ole vielä hankkinut enkä varmaan hanki. Lyhyet minipallopäät mulla on koulukisoja varten herkkishevosille, pitäisi hankkia valekannukset siihenkin... Kannusta käytän niin koulussa, esteillä kuin maastossakin, varsinkin jos teen totisempaa treeniä. Kisoissa on aina kannukset, mutta harvemmin estekisoissa kuin koulu.

  Tämäkin on asia josta saisi vaikka mitä kommenttia aikaiseksi mutta nyt en jaksa kommentoida pidemmin, hehe :)

  VastaaPoista
 14. Meillä on suloiset 15 mm pallopää kannukset sileällä 1-2 krt viikossa. Hypätessä kun se tulee hyvin pohkeelle niin ei kannuksia tarvi. Hevonen kulkee sileällä ajoittain käsijarru päällä ja väisöihin kannukset on meille se avain. Niillä on hyvä huomauttaa jos ei muuten pohkeesta väistetä. Kyllä niitäkin on nähty kun hevonen on kuuroutunut kannukselle ja aletaan potkimaan kannukset jalassa :( se on harmillista joten meillä mennään sen mukaan että hevonen pysyy herkkänä jalalle eikä turru.
  http://nooranhevosharrastusblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista