13.6.2014

PALKINTOVALMENNUS, PALKINNOKSI VALMENNUS

Moikka!
Olen ollut täällä Evitskogissa Mikael Forstenin tallilla tiistaista lähtien. Tiistaina meillä alkoi valmennukset.
Valmentajina olivat Sanna Backlund sekä Mikael Forsten.
Täällä näkyi monen tasoisia ratsukoita. Harrastelijoista Suomen kärkitasolle.

Jos muistatte, voitin Future Talent tulevaisuuden lupaus -palkinnon ja sain ilmaisen valmennuksen, karsinan ja kilpailut.Tässä linkki postaukseen Tampereen Hevoset Messuilta, jossa myös Mikaelin kommenttia.
Minä olin Mikaelin valmennuksessa. Ensimmäisenä päivänä ratsastimme ensin pienemmällä kentällä sileällä. "Mikko" pysäytti meidät jokaisen ratsukon erikseen ja testaili painetta käsissämme, istuntaamme, jalanasentoa ja käden asentoa. Sain jo alkuverkasta todella paljon vinkkejä ratsastukseeni. Sillä, miten pidätän hevosta: vedänkö kädellä, vai ´haballani´. Hevosta ei tule vedettyä suusta ja se pysyy pehmeänä. Vau!
Ratsastimme ilman jalustimia ensin ympyrällä ja Mikko tarkkaili apujamme ja istunnan vaikutusta hevoseen. Ratsastat hevosta istunnalla kohti tuntumaa. Tämä on varmasti jo tuttu homma, mutta hevosen ympärille pääsy oikein on avainsana ratsastettavuuteen.
Laukassa teimme siirtymisiä raviin. Sitten tulimme kavaletteja hieman kaarevalla tiellä. Oikeassa kierroksessa hevoseni vaihtoi laukkaa vasempaan. Minä sitten taivutin Batea sisäpuolelle. Nyt korvat tarkkana:
Mikko sanoi, että kun laitan painoni ja hevosen pään sisälle, sen ulkolapa menee ulos ja se väistää. Silloin laukka ainakin menee väärään. Neuvo oli, että pidä hevonen suorassa ja pidä ulko-ohja kädessä. Viola!

Hevosen suoruus ja tasapaino esteelle on myös ehdottoman tärkeää. Ei ole väliä, tuletko hitaassa vai nopeassa rytmissä, vinoon vai suoraan: hevosen on oltava tasapainossa.
Mikko kuvainnollisti meille, että hyppäisimmekö me purupaali painona ja itse vinossa, edessä, takana vai keskellä. Kyllä, keskellä ja tasapainossa.

Sitten menimme isolle kentälle ja ratsastimme tekniikkatehtäviä pienillä esteillä.Toisena päivänä verryttelimme kevyesti, sillä hevosten täytyi olla vireessä radalla ja jaksaa hypätä vielä kilpailuissa.
Verkkassa emme tehneet mitään erikoista. Mikko korjaili istuntaa, käsiä ynnämuita huomauteltavia asioita ratsukoissa. Tämä valmentaja on kyllä niin taitava, että sanat eivät riitä kuvailemaan!
Hyppäsimme yhden kavalettilinjan lyhyellä neljällä laukalla, oikealle tiukka käännös, jossa hevonen pidetään tasapainossa ja käännetään ulkoavuilla. Sitten pieni pysty. Viimeisenä vielä pikkuruinen okseri ja radalle.
Radalla Bate oli ihan liekeissä. Ensimmäiseltä esteeltä toiselle oli kuuden laukan linja. Kolmas oli holvikaaripysty, jolta seitsemän ulkokaarta käyttäen okserille. Ensimmäisellä kierroksella tein kuusi laukkaa. Puolessa välissä tajusin, että laukka on liian pitkä ja reipas. Ei olisi ollut järkeä nyppiä, joten ratsastin hyvän kuusi askelta.
Sitten oli sarja, joka oli aika täynnä erikoisesteitä. Yleensä kisoissa ei sarjojen alla molemmissa osissa helpoissa luokissa ole ollut mitään, joten tällainen sarja on oikein opettava. Sarjalta oli yli  30 metriä seuraavalle, mikä tarkoittaa, että tasapainoitat hevosen ja katsot uuden etäisyyden. Okserilta oli yksittäinen toinen okseri, jolta käännettiin sarjan välistä taas yksittäiselle okserille. Jatkettiin oikealle ja viimeinen neljän laukka-askeleen okserilta pystylle linja. Videolla ei näy, mutta viimeisen esteen alla on pyöreä vesimatto.Mitä piditte?
Oletteko kokeilleet monia eri valmentajia vai käyttekö vakiolla? 
Montako kertaa viikossa hyppäätte ja montako kertaa teette tekniikkaa puomien/kavalettien kanssa?
Onko lajinne enemmän esteratsastus, kouluratsastus, kenttäratsastus vai joku muu?
Saitteko vinkkejä omaan ratsastukseenne?

25 kommenttia :

 1. Kiva postaus, sain myös vinkkejä omaan ratsastukseeni!:) Ja kuinka korkeeta hyppäsitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja hyvä kun oli apua! Ja esteet olivat 110cm? :)

   Poista
 2. Tosi hyvin meette! Sain kyllä tosi paljon vinkkejä, kiitos! :)

  VastaaPoista
 3. Milloin tulee postausta kilpailuista?
  Tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 4. minkä takia pidät romaania huovan alla ekassa videossa ?
  kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon käyttänyt romaania nyt vähän aikaaa satulahuovan alla, kun Susanna käytti Batella :) mutta ei sillä ole mitään merkitystä
   ja kiitos!! :)

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus! Itse sain tästä paljon vinkkejä, koska henkeen ja vereen esteratsastaja! :) Hienosti menitte! :)

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä postaus!
  Itse tykkään käydä erilaisilla valmentajilla niin näkee eri näkökantoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Sama homma, kuhan ei mene vain sekaisin C:

   Poista
 7. Kouluratsastus on enemmän minun lajini ja käyn ahkerasti eri valmentajien silmien alla. Totta kai minulla on se yksi vakio valmentaja, mutta saan laajemman näkemyksen ratsastukseeni kun käyn eri valmentajien tunneilla.

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus voisin itsekkin kokeilla noita vinkkejä! ;) Liityin! www,everyweekwithme.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Voisitko tehdä postauksen missä kerrot miten hevosen saa muotoon, yms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muotoon en suosittele ratsastamaan ikinä, sillä minä haluan selän pyöristyvän ja hevosen työntävän takajalkoja alle. Pää menee "muotoon" , kun kaikki nämä ovat kunnossa :)

   Poista
  2. Joo mäkin haluisin tollasen postauksen, teethän? :)

   Poista
 10. tosi ihana blogi sulla! ja hienolta näyttää teidän meno! taidampa jäädä seurailemaan ;)

  http://puskaelamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Oot kyllä noin nuoreksi hirmu taitava ja ratsastat ihailtavan rauhallisesti ja siististi. Nykyään näkee nuorilla ratsastajilla niin paljon rumaa ratsastusta, kaahotetaan hirveetä vauhtia ja sukelletaan hyppyihin vaikka esteet olisi pieniäkin, mutta sulla pysyy paketti kasassa vaikka alla on tosi vaativan oloinen hevonen. Tsemppiä teille jatkoon! :)

  VastaaPoista
 12. Miksi muuten Baten tilalle tulee uusi heppa? Olite tosi tosi hyvä pari :(

  VastaaPoista
 13. Tuleeko postausta uudesta hepasta? :)

  VastaaPoista