25.9.2014

BELLAN HOITO JA LIIKUTUS
Moikka!
Nyt on siis tarkoitus kertoa syventävästi Bellan hoidosta ja ratsastuksesta. Idean sain Jennyn blogista.

Bella on luonteeltaan enemmänkin diiva, leidi, minkä nyt ikinä keksiikään. Pesukarsinassa Bella luimii yleensä toisille hevosille. Bellan mottona voisikin olla "minäminäminäminäminäminä ja minä!" :D Ihmisille neiti on kuitenkin ihana höristelijä. Bella rakastaa, kun sitä hoitaa. :3
Bella onkin saanut jo useita nimiä:

Bella Irmeli, BI (tulee siis tuosta edellisestä nimestä :D ei mitenkään muuten ajateltuna), Bella Kyllikki, Beltsi jne... ♥

Viikolla minulla on yksi estevalmennus ja yksi kouluvalmennus, jolloin en voi soveltaa "omia", mutta viikonloppuna yritän tehdä mahdollisimman paljon erilaista. Yhtenä päivänä viikonlopusta ratsastan treenaten erityisesti väistöjä ja kunnon työskentelyä. Aina ennen ratsastusta suunnittelen, mitä teen. Painotan tietyt asiat, miten aloitan ja miten jatkan.   Ratsastaessa Bella on poikkeuksetta ongelmiton. Kotona se saattaa joskus kauniina päivänä säpsähtää kentän vieressä olevaa isoa kiveä, joka on ollut siinä aina. Bellan kanssa on helppo työskennellä, kun tamma on positiivisilla fiiliksillä! Bellalla on kolme hyvää askellajia. Tammalla on tasainen ravi (joka kyllä joskus haastavaa tasaisuuden vuoksi :D)  Bellalla on tosi vahva takapää ja laukka on vaikeaa istua, kun se keinuttaa paljon.


Ratsastuksen jälkeen on tärkeää hoitaa hevonen niin hyvin, että siitä ei näe ratsastuksen merkkejä. Riippumatta millainen liikutus on..
- pesen jalat huolellisesti hangaten kaiken lian pois
- pesen tarvittaessa koko hevosen, mutta muuten hankaan hikikohdat hyvin pois
 -pesun jälkeen seuraa erittäin tarkka kuivaus.
 -on myös tärkeää huoleltia "tammapaikoista".  Pesen tissit joka ratsastuskerran jälkeen. Niihin ilmestyy ns mustaa karstaa, mikä pitää ihan reilulla kädellä nyplätä pois.


Kisaviikonloppu määrää viikon ratsastuskerrat uudestaan. Alla olevassa kuvassa on viikko-ohjelma sille viikolle, kun on kilpailut.
Normaalisti viikolla käyn siis kaksi kertaa, viikonloppuisin, yhtenä päivänä Mia ratsastaa ja yhtenä päivänä Bellalla on kävelytyspäivä.
Jos joku ei vielä tiedä, niin talli matkani on 200 kilometriä suuntaansa, eli viikossa tulee ajeltua yli 1000km pelkästään tallille.
Kun viikolla ei ole kilpailuja, käyn yleensä tallilla viikonlopun lisäksi maanantaina ja keskiviikkona (tai hätätapauksessa torstaina) Bellan ostettua emme ole tehneet valmentajani Mian kanssa vielä suunnitelmaa, minä päivinä ajamme, joten joskus viikolla olemme käyneet melkein joka päivä.

Bella tarhaa lämpiminä päivinä 7-15:30 asti, mutta ns normaaleina päivinä 7-12. MPllä on tapana, että jos ulkona myrskyää tai on muita poikkeustilanteita, hevoset tulevat hyvinvointinsa puolesta sisään.Pidän Bellalla aina koulua ratsastaessa joko kaikissa jaloissa pintelit tai takajaloissa pintelit ja etujaloissa jänne suojat.
Koulutreenin jälkeen en laita linimenttejä yms. Pesen vain huolellisesti.
Hypätessä Bellan etujalkoihin on laittamista:
-ensimmäiseksi tulee pintelit
-bootsit
-jännesuojat
Takajaloissa käytän hivutussuojia. Bellalla ei saa käyttää ´kuppisuojia´.
Minä käytän Equilinen fleece-joustopinteleitä. Näissä ei tarvitse käyttää pintelinalusia, niin jalasta ei tule mahdottoman paksu. Pinteleiden päälle ei mene enää esimerkiksi Veredukset, joten laitan pinteleiden päälle Eskadronin suojat.

Hyppäämisen jälkeen laitan jalkoihin joko Finntackin kylmäyssuojat tai Greene´siä. Se on nestemäistä ja tehokasta ainetta. Sen päälle olen laittanut vielä takajalkoihin jänteeseen Tallipojan jääsalvaa.

 

Kylmäysaineiden jälkeen laitan jalkoihin Kingslandin isot ja paksut patjat ja Equilinen pitkät lämpöpintelit. Nämä lämppärit ovat yön yli, minkä jälkeen ne otetaan aamulla pois.


MITEN SINÄ KYLMÄÄT HEVOSESI JALAT HYPPÄÄMISEN JÄLKEEN?
MITÄ MIELTÄ OLET POSTAUKSESTANI?

8 kommenttia :

 1. Tää oli tosi kiva postaus, kun kerroit tarkkaan mitä teet yms.! :)

  VastaaPoista
 2. Kertoisitko lisää tuosta pintelöinnistä suojan alle? Mitä pinteliä käytät ja suojaamaan hankauksia vai? Mulla itsellä herkkänahkainen ja jo naarmutetuilla jaloilla varustettu hevonen, jolle koitan keksiä vaihtoehtoja suojitukseen ja suojaukseen esteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinteleitä Bella käyttää siksi, koska tamma ei tykkää jos puomi kolahtaa. Käytän siis Equilinen pinteleitä, jossa alin kerros on fleeceä ja toinen joustoa. Tällä tapaa pintelipatjoja ei tarvita. Sitten vaan suojat pinteleiden päälle ja viola! :)

   Poista
 3. Kiva postaus. :-) ymmärrän, että kyseessä on kilpatalli, mutta silmään pisti tuo tarhaus aika? Meillä hepat tarhaa porukassa n 12 h joka päivä. Haluaisin vain tietää että mikä siinä on hevosen hyvinvoinnille (varsinkin henkiselle hyvinvoinnille) hyväksi, että ne otetaan noin aikasin sisälle? Hevonen nauttii olla pihalla. Miksi se haluaisi olla pienessä karsinassa sisällä? Varmaankin joo illalla tulee ratsastamiset ja sen sellaiset puuhat, mutta ei se ole sama asia, ei hevonen siitä niin nauti että joku keikkuu selässä. Teetkö bellan kanssa ikinä mitään muuta kun hoidat sen, ratsastat ja purat? Esim. Teettekö ikinä yhdessä kävelylenkkejä taluttaen tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Tätä asiaa on oikeastaan turha minulta kysyä, voit ottaa yhteyttä talliin osoitteen http://www.mpridingcenter.fi/ yhteystiedoista.

   Teen viikonloppuisin aina kaikea kivaa :__)

   Poista
 4. Mulla on matkaa tallille 60 km ja se jo tuntuu pitkältä matkalta :D Onneksi taas liikutushevoseni tallille (eri talli) on vain 38 km :)

  kuurankukat.blogspot.fi

  VastaaPoista