27.3.2015

Viimeistä kertaa

Moikka! Torstaina olimme viimeisen kerran Lempäälässä Karin Valmennuksessa MPltä.  Bellan muutto on jo aivan ovella,  kahden päivän päästä!  Pakkauksia ei ole tehty kuin loimista. Kaikki muu on paikalleen Ypäjän kilpailuiden vuoksi..  Aion kuitenkin tänään ja huomenna pakkailla kisakaappiin kaikki muut tavarat kuin mitä Ypäjällä tarvitsen.   Kuten jo tekemästäni varustepostauksesta huomaa, kaappini on täynnä tavaraa.  Toisaalta aion viedä kaiken ylimääräisen kotiin ja tarpeettoman myyn. Uudelle tallille vien vain kaiken tarvittavan. Turhasta tavarasta tulee vain kauhea sotku.  Minun kohdallani pienikin tavaramäärä kasvaa; aina jostain löytyy sukka tai lapanen.  MP on ollut toinen kotini kaksi vuotta, joten tyhjä asuntovaunun paikka eilen oli aika erikoista.  Haikein mielin en kuitenkaan lähde, uutta putkeen  vain!   Lempäälästä tiedän vain ystäväni Miisan, Miran sekä Oonan ja Lotan. 


Edellisen Karin viikonloppuvalmennuksen jälkeen Bella tuntui aika väsyneeltä, joten olen ratsastanut sitä  suhteellisen nopeasti, mutta silti hyvin työskennellen.  Keskiviikkona Bella oli kauhea kyylä maneesissa, alussa se jopa sai pystyynhyppimiskohtauksen. Se siis pomppii pystyyn kuin kumipallo tauotta. Kun Bella hyppää pystyyn, se hyppää ihan kunnolla. Kaikkea muuta kuin turvallista..                                                        
Eilen Bella oli verryttelyssä aivan kiehumispisteessä. Kun muut nostivat ravista laukan, Bella hypähti laukkaan itsestään ja riehui.     Vielä ennen varsinaista verryttelyä ravailin maneesia ympäri ja yritin saada Bellaa rennoksi.  Bella alkaa kotiutumaan Lempäälän maneesiin, sillä se alkaa kyttäämään kulmia.  Bella on vieraassa paikassa aina tosi kiltti eikä katso ympäristöä. Kotona ei ole puhettakaan ratsastaa kulmiin… Tavoite on siis heti alusta asti muuton jälkeen olla tiukkana kulmien kanssa!Kun varsinainen verryttely aloitettiin käynnissä, Bella alkoi rentoutua aika hyvin. Taivuttelin ja tein väistöjä.  Samaa myös ravissa.  Bella meni hyvin läpi, oli selästä pyöreä ja annoin sen mennä pyöreällä kaulalla.  Väistöt onnistuivat hyvin molempiin suuntiin.   Kari antoi minulle huomautusta kulmiin ratsastaessani:  yleensä  tulen Bellan pelkäämään kulmaan niin, että levitän ulkokättä ja taivutan sisään. Tällä tavoin olen saanut sen kulkemaan siitä hyvin väistämättä.  Kari käski pitää kädet lähellä toisiaan, pitää ulko-ohjan hyvin tuella ja sisäohjan kevyenä.  Kun minä vähän rentoudun enkä ylireagoi kulmaa, Bellakaan ei jaksa huomioida sitä toista kertaa.     Vaihtelin ravissa suuntaa, tein paljon käännöksiä, joissa Bella joutuin taipumaan pohkeen ympärille venyttäen kylkiä.  Kun hevoset olivat rentoja ja hyvin avuilla, aloitimme laukantyöskentelyt.  Laukassa neiti oli… hullu.     Se esitti olevansa pohkeen takana yrittäessäni ratsastaa eteen, mutta yhdessä vaiheessa ampaisi kaasun pohjaan ja alkoi leikkimään.  Ratsastin eteen niin, että se lähtee ensimmäisestä käskystä, kyllä lähti.  Laukassa pyrin olemaan kevyt sisäohjalle. Taivuttelin ja vaihtelin suuntaa. Laukanvaihdoissa Bella oli rauhallinen eikä saanut skitsokohtauksia! :DVerryttelyhypyt aloitettiin pienellä pystyllä, jota tulimme kolme kertaa mahdollisimman rentona.  Kari käski pitää olkapäät hiljaa sekä saada Bella esteen jälkeen sisäpohkeen ympäri. Tamma meinaan lähtee aina puskemaan ja oikomaan kaarteet.  Kaarteiden oikominen vaikeuttaa minua lähestyessäni estelle.        Hypyssä kiinnitin huomiota siihen, mitä viime valmennuksessa neuvottiin: paino jaloille, ei tukea polvella.              Estettä nostettiin ehkä metriin ja otimme sille vielä yhden hypyn.  Tämän jälkeen iskä alkoi kuvaamaan, sillä oli etsimässä Bellalle sokeria.      Ennen rataa otimme vielä okserin mukaan. Pystyltä jatkettiin viiden laukan linjalle.  ( 21 metriä )  Näin pienillä esteillä väli oli hiukan ratsastaen eteen, mutta normaaleilla esteillä vain rullailtava.   Ensimmäisellä kerralla annoin Bellan puskea sisäpohjetta päin, mistä johtui etäisyyteni linjalle; pohjaan, jonka jälkeen kauhea kaasutus päästäkseni perille.  


Rata oli samat kolme estettä, jonka jälkeen otettiin 25 metrin kaareva linja, joka tultiin siis kuudella laukalla.  Linjan jälkeen tultiin viimeiseksi sarja. Sarja oli 7,30 metriä, eli aivan normaali väli.  Ensimmäinen rata oli vähän sähläystä, mutta toinen rata oli oikein hyvä!  Kari sanoikin, että tämä riittää. Valmennuksessa ei ollut alun perinkään tarkoitus kuin ottaa viime hetken valmistelevat pienet hypyt ja kisoihin pitämään hauskaa! 
Viimeisellä radalla teki mieli repiä yksi askel lisää vielä 2. esteelle sekä sarjalle. Päätin kuitenkin vain sulkea jalan ja tulla esteelle. Bellalla on erittäin helppo vähentää askel jo vain ajattelemalla! Ajattelen askelta vähemmän ja suljen jalan, saan sen.  Se on paljon parempi versio kuin nyppiä pohjaan ja ottaa puomi mukaan. Minulle on kuitenkin jäänyt Batesta ”traumoja” , jota kummittelevat vieläkin. Täytyy vain päästä tästä tavasta askel askeleelta pois.  


Kari oli todella tyytyväinen ja käski pitää kisoissa hauskaa!   Ypäjästä en aio ottaa mitään paineita, tavoitteeni on päästä rata hyväksytysti läpi ja ratsastaa nyppimättä.     Ystäväni Mira (Rantanen) tulee mukaan, sillä ei hyppääkään itse.   Alun perin minulle ei ollut tarkoitus tulla ketään hoitajaa, mutta Mira on Lempäälästä ja kysyessään tätä se kuulosti hyvältä idealta.                            

K O M M E N T T I    K O M M E N T I S T A 
Mitä mieltä olit?  Oletko sinä ollut aina samalla tallilla, vai oletko muuttanut?  
Onko sinulla tulossa kilpailuja lähiaikoina, mitä? 

17 kommenttia :

 1. Tosi kiva postaus! Täällä odotetaan innolla teidän muuttoa ja postauksia uudelta tallilta. :) Mun oma hevonen on ollut samalla tallilla tän koko 3kk mitä se on mulla vasta ollut. Ja meillä ei ole vielä kisoja tiedossa, sillä pitkittyneen ja huonojen pohjien takia me päästään vasta nyt alloittamaan kunnon treenaus. :)
  elamaataallapain.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Vau, toi viimeinen rata oli tosi tasanen ja hieno!

  VastaaPoista
 3. Todella kivasti kirjoitettu & mielenkiintoinen postaus jälleen! :) me ollaan vaihdettu tallia useamman kerran, 4:sti muistaakseni :D nyt ne eivät ole kylläkään enää mihinkään muuttamassa, kun kotipihalla asuvat :) mää en ookkaan vielä kisakautta aloittanut, ollaan pysytelty piilossa ja säästelty ponia kesän kisoja varten ;) ens kuussa varmaan startataan kisakausi käyntiin ja tarkoituksena olisi noita 2-tason kisoja kierrellä tämä kausi. :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva postaus taas kerran :) Oon "onneksi" saanut olla melkein koko elämäni samalla tallilla, jos ei muutaman kuukauden kausia eri talleilla lasketa. Kisakausi avataan yp ponin kanssa aluekoulukisoissa omalla tallilla ja mennään pikkukoulucupin osakilpailu heB ja varmaan heA :) Toivottavasti Ypäjällä menee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun tykkäsit! :)
   Nonni, tsemppiä! :)

   Poista
 5. Mun heppa on ollut kokoajam samalla tallilla, ainakin tähän asti :D Koska se paikka on jo niin tuttu ja tunnen sieltä lähes kaikki :)
  Kisst olisi olleet 12.4. Mutta just silloin ollaankin reissussa :(
  Odotan innolla teidän muuttoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tsemppiä tuleviin kilpailuihin! :)
   Minäkin x)

   Poista
 6. Voi vitsi miten hienosti menette! Meillä on talli omassa pihassa ja emme kisaa hirveän suuria tai vaikeita luokkia(70cm riittää meille:D), joten sen vaihtaminen ei ole tarpeellista. Eipä kyllä ihme sillä yleensä tän ikäsenä(syksyllä 12) ei olla mitään maailman kuuluja, vielä ;) Meille on tulossa nyt parit kisat lähiaikoina.

  VastaaPoista
 7. Sinulla on nuo lampaankarvat tuossa riimussa niin mistä ne on ostettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ostettu ihan Puuilosta, mutta noitahan saa melkein joka paikasta :)

   Poista
 8. Vitsit meette upeesti:O Paljon onnee kisoihi, pidetää peukut pystys!;) 11.4 seuraavat alueestekisat:)

  VastaaPoista
 9. Tiedätkö, missä Bate nykyään asuu? Kun Venla Kallio on sen myynyt eteenpäin? :/ Mutta hienosti ratsastat ja tsemiä koko kisakaudelle! (:

  VastaaPoista