24.3.2015

Uusi hyppytyyli

 Moikka! Viime postauksesta on todella pitkään, mutta minulla ei ole ollut oikein materiaalia eikä myöskään aikaa. Minä aloitin mopoautokoulun viime viikolla ja suoritin kaikki teoriatunnit yhdessä viikossa. Siellä tuli siis ravattua koko viikko, nyt ressataan tulevasta teoriakokeesta..  Minulle hommattiin myös viime perjantaina mopoauto Lempäälässä kulkemiseen. Aikaa on vienyt myös muuton järjestelyt Lempäälään. Bella muuttaa jo sunnuntaina Ypäjän kilpailuiden jälkeen!! Viikonloppuna olimme lauantaina ja sunnuntaina Karin treeneissä Koski TL:ssä. Olen ollut kerran aikaisemminkin siellä, nurmitreenissä kesällä 2013 Baten kanssa. Viime hyppykerrasta on jo reilusti yli viikko, sillä Bellalla oli rokotus eräänä maanantaina. Lauantaina valmennukseni alkoi kello 17, joten onneksi ei ollut aikaista lähtöä. Päivä oli todella kylmä ja tuulinen, maneesin ovet paukkuivat.
Löysin uuden kuvan minusta ja Bellasta HIHSissä! kuva www.ratsastus.net
Maneesi oli todella pieni siihen verrattuna, missä minä olen käynyt. Ensimmäinen päivä oli tekniikkapäivä. Tehtävinä oli maapuomeja, jumppalinjaa ja pari yksittäistä estettä.
Aluksi kevenneltiin ympäri maneesia, sitten laukkailtiin kevyessä istunnassa suuntaa vaihtaen. Tällä tavoin hevosia lämmitellään ennen sileänverryttelyä. Sitten käveltiin hetki ja aloitettiin työskentelemään hevosia käynnissä. Taivuteltiin ja pyrittiin saamaan ne rennoksi. Kari kehui jo ensimmäisenä, että Bella on oppinut kävelemään! Hauskaa sinänsä, mutta tamma on aina sipsutellut ravikäyntiä, eikä ole rentoutunut. Kari kertoi, että Bella pysyy kunnossa jos sen saa rennoksi. Aina jännittyneenä ja riehakkaana lihakset ovat vain kireänä ja  voi hajottaa itsensä.


Kävelyn jälkeen työskenneltiin ravissa. Kari sanoi, että Bella voi mielummin mennä löysänä kuin Vermon suoralla.  Rentona pystyin taivuttelemaan, väistämään ja pitämään rennon ohjan koko ajan. Hypyt onnistuvat myös paremmin, kun hevonen on ratsastettu oikein jo verryttelyssä.     Laukassa ratsastin laukkaa pidemmäksi ja kokosin, kaikki kävi niin helposti!   Vaihdoimme muutamia kertoja suuntaa, Bella oli vaihdoissakin perfecto!     Ravissa ja laukassa tultiin myös ravipuomeja, jotka olivat pituushalkaisijalla. Siinä oli tarkoitus saada hevoset venymään. Minä tulin joka kerta ehkä liian kootusti sisään, sillä Bella joutui vähän harppomaan.

Verryttelyhypyt tultiin pienellä pystyllä ja okserilla.   Käännökset tulivat todella ahtaasti, joten tällaisissa tiukoissa käännöksissä Bella jäi vähän pomppimaan paikalleen ja sutimaan, mutta suoriuduimme ihan hyvin.   Harjoitukseen otettiin mukaan myös jumppalinja.    Viimeisen okserin jälkeen oli todella pelottavaa, kun seinä oli lähellä ja Bella kääntyy jo pelkästään siitä, että tiedän kohta pitävän kääntyä.    Lopuksi Kari nosti esteitä hiukan ja tulin uudestaan.  Bella toimi!


Kari kertoi kuitenkin jonkun muuttuneen: Bellan ilmalento on tullut hitaammaksi.  Eli liitovaiheessa se pysyy paljon kauemmin ilmassa.   Minulla on tosiaan tekemistä, että pysyn kyydissä. Bella hyppää muutenkin todella voimakkaasti (voimakkaammin kun voisi edes ajatella) ja nyt tuntuu että olemme ilmassa ikuisuuden.  Tätä ei ehkä huomaa helposti, mutta Kari näki tämän asian.     Minun asentoni ovat aika järkyttäviä, olen myös alkanut puristaa povella enkä pidä painopistettä jalustimella.  Pohkeeni ei mene taakse, mutta pysyn kyydissä paremmin jos siirrän painoa jalustimelle.   Tätä täytyy harjoitella, sillä tämä on ihan uusi juttu, uusi opeteltava.
Tämä hypyn liitovaiheen hitaus on siis erittäin positiivinen juttu. Se hyppää teknisemmin ja Karin sanoja matkien "näin hypätään isoja esteitä".    Minun lisäksi Bellaankin on tullut kehitystä!


kommentti kommentista, kiitos jos vastaat! :)
Mitä mieltä olit?
Oletko sinä ollut joskus Karin valmennuksessa?
Onko sinun hevosesi hyppytekniikka muuttunut joskus? 

8 kommenttia :

 1. Olinkin jo odottanut uutta postausta! On ilo katsella kuinka hienosti menette ja miten kehitytte. Mahtava pari kyllä olette♥ näin videon kautta hyppytyylissä ei kauheasti huomaa mitään eroa, mutta nyt kun siitä mainitsit ja tarkemmin katsoi niin kyllä se erilaiselta näyttää kuin ennen. :D
  Hienoa että saat mopoauton, niin kulkeminen helpottuu.
  Tsemppiä tuleviin kisoihin!
  Ps. Kumpana päivänä olet tulos Hevosmessuille Tampereelle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon!! :)
   Minä olen messuilla perjantaista sunnuntaihin, mutta Bella hyppää lauantaina!

   Poista
 2. Minusta tämä oli -jälleen kerran- hurjan kiva postaus ja mukavaa luettavaa :) kerrot niin kivasti asioista! Ja olette ihan huisin hyvä pari, kehitystä on tosiaan havaittavissa molemmissa! :)
  Minulla oli lauantaina kisat ja tuntui että hevonen hyppäsi miljoonalla eri tavalla siinäkin yhteensä 12 hypyn aikana- tosin iso osa näistä oli kuskin lähestymisvirheitä, joista sitten johtui nämä kummalliset ponnut :D nyt ymmärrän, mitä se on kun joskus videoilta näkee "eteenpäin notkahtamista" esteen jälkeen, sitä harrastin nimittäin itsekin ja ihmettelin, että ei sen tuolta pitänyt nyt ihan näyttää :D
  -Siiri
  siirixo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon, kiva kun tykkäsit! :)

   Haha :D No, sitä sattuu itse kullekin :D

   Poista
 3. Tosi paljon tsemppiä uusiin tuuliin, ja onnea mautosta (: Nähdään ehkä viikonloppuna ypäjällä! Tee jooko taas videopostausta jossain vaiheessa :)

  Esteheppa Codan elämää

  VastaaPoista
 4. Jälleen kerran ihana postaus :D Saan lähes jokaisesta postauksesta aina vinkkejä omaankin ratsastukseen! Voisitko joskus tehdä vähän tarkemman valmennuspostauksen jossa kerrot mitä teitte ja miten ja mitä hyötyä siitä on ratsastajalle ja hevoselle jne, vähän syvemmin? :)
  myfairytale-tia.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Taas tosi hyvä postaus! Hienosti menee, ja tosiaan nyt kun kerroit tosta hyppytyylistä, sitä rupesi katsomaan ja kyllä huomasi pienen eron;)

  VastaaPoista